Etusivu » Neuvosto » Rikoksentorjuntakilpailu

Kansallinen rikoksentorjuntakilpailu

Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA). Teemana vuonna 2017 on kyberturvallisuus.

Rikoksentorjuntaneuvoston järjestämä kansallinen rikoksentorjuntakilpailu toimii karsintana Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun (European Crime Prevention Award, ECPA). Näin ollen kansallisen kilpailun teema ja voittajan valintaperusteet ovat samat kuin EU:n rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) järjestämässä kilpailussa.


Teemana 2017 on kyberturvallisuus

Kilpailuhanke voi liittyä joko järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvien verkkorikosten torjuntaan tai kansalaisten tietoisuuden herättämiseen kyberturvallisuusuhkista, joita internet ja erilaiset älylaitteet tuovat tullessaan. Kyberturvallisuusosaamista lisäävää ja näitä rikoksia ehkäisevää toimintaa ovat esimerkiksi eri-ikäryhmille kuten lapsille, nuorille tai ikääntyneille kohdennetut tietoiskut, koulutukset tai opaskirjaset. Hankkeissa voidaan esimerkiksi opastaa, kuinka varautua netissä tai sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen, seksuaaliseen hyväksikäyttöön, vihapuheeseen, identiteettivarkauteen tai erilaisiin petoksiin.

Arvosteluperusteet

Valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.

Palkinto

Rikoksentorjuntakilpailun voittaja julkistetaan syyskuun lopulla. Voittajahankkeen edustajalle maksetaan matkat Tallinnassa 14.– 15. joulukuuta järjestettävään Rikoksentorjunnan parhaat käytännöt -konferenssiin. Sen yhteydessä pidetään ECPA-kilpailun palkinnonjakotilaisuus. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voittaja saa palkinnoksi 10 000 euroa. Lisäksi kaksi muuta hanketta palkitaan 5 000 eurolla. Lisäksi kansalliseen kilpailuun osallistuvat hankkeet näkyvyyttä rikoksentorjuntaneuvoston toiminnassa.

Lisätietoa Viron järjestämästä ECPA-kilpailusta

Osallistuminen

Kansalliseen rikoksentorjuntakilpailuun voi osallistua lähettämällä kuvauksen hankkeesta oheisella ilmoittautumislomakkeella. Ehdotus ja sähköiset liitteet lähetetään sähköpostitse osoitteeseen oikeusministerio(at)om.fi viimeistään 31.8.2017. Voittajan valitsee rikoksentorjuntaneuvoston kokoama riippumaton raati syyskuussa.

Lisätietoja kilpailusta antaa rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri Minna Piispa, etunimi.sukunimi@om.fi, puh. 02951 50223.


Kilpailulomake

 
Julkaistu 17.5.2017
Sivun alkuun |