Rikoksentorjuntaneuvosto

Etusivu » Neuvosto » Rikoksentorjuntakilpailu

Kansallinen rikoksentorjuntakilpailu

Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA).

Kansallinen rikoksentorjuntakilpailu toimii karsintana Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun (European Crime Prevention Award, ECPA). Näin ollen kansallisen kilpailun teema ja voittajan valintaperusteet ovat samat kuin EU:n rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) järjestämässä kilpailussa.


Teemana 2015 on kyberrikollisuuden torjunta

Kyberrikollisuus tarkoittaa tietoverkkoihin kohdistuvaa tai niitä hyödyntävää rikollisuutta. Osin on kyse uudenlaisesta rikollisuudesta, mutta monilta osin perinteisestä rikollisuudesta, kuten petoksista ja kunnianloukkauksista, joiden tekoon tietoverkot ovat luoneet uusia mahdollisuuksia.

Kyberrikollisuuden torjuntaan kuuluvat esimerkiksi toimet, joilla pyritään estämään tai vähentämään:

• tietomurtoja, palvelunestohyökkäyksiä ja hakkerointia,

• tunnuslukujen kalastelua, petoksia ja maksukorttirikoksia verkossa sekä

• lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, kiusaamista ja väkivaltaista radikalisoitumista internetin ja sosiaalisen median välityksellä.

Rikoksentorjuntakilpailuun osallistuva hanke voi liittyä johonkin mainituista teemoista tai jonkin muunlaisen verkkorikollisuuden ehkäisyyn.

Kilpailun järjestää vuonna 2015 oikeusministeriön kriminaalipoliittinen osasto. Ehdokashankkeet arvioi ja voittajasta päättää riippumaton tuomaristo.


Arvosteluperusteet

Valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.


Palkinto

Rikoksentorjuntakilpailun voittaja julkistetaan syyskuun lopulla. Voittajahankkeen edustajalle maksetaan matkat Luxemburgissa 17.– 18. joulukuuta järjestettävään Rikoksentorjunnan parhaat käytännöt -konferenssiin. Sen yhteydessä pidetään ECPA-kilpailun palkinnonjakotilaisuus. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voittaja saa palkinnoksi 10 000 euroa. Lisäksi kaksi muuta hanketta palkitaan 5 000 eurolla.


Kilpailuun osallistuminen

Kilpailuun osallistutaan täyttämällä ilmoittautumislomake. Lomake on lähetettävä 27. elokuuta mennessä sähköpostiosoitteeseen oikeusministerio(at)om.fi.

Lisätietoja ja neuvoja kilpailuun osallistumisesta: erikoissuunnittelija Mika Junninen, puh. 02952 50406, mika.junninen(at)om.fi.

Liitetiedostot

Kilpailuun ilmoittautumislomake (doc, 0.03 Mt)
 
Julkaistu 8.5.2015
Sivun alkuun |